Recepty

31. října 2008 v 10:16 | Vikki
Kapří řízky
Ingredience:
Nálev:
0,75 l vody,
1/4 l octa,
3 dkg cukru,
3 dkg soli,
2 ks nového koření,
2 ks celého pepře,
1 ks hřebíčku,
1 ks bobkový list,
1/2 KL hořčičného semínka,
11 tablet cukerinu,
Petržel,mrkev,cibule.
Příprava:
Po Štědrém večeru často zbudou obalené a osmažené porce kapra, protože jsme měli "velké oči". Co s nimi? Proměňte je na silvestrovskou pochoutku! Nejdříve si připravte a svařte nálev. Porce osmažených řízků z kapra ukládejte do vhodné nádoby ( sklenice ) a vrstvy důkladně prosypávejte nakrájenou zeleninou. Zeleninou nešetřete! Když to máte ve sklenici pěkně srovnáno, zalijte svařeným a vychladlým nálevem, aby i porce navrchu byly zcela potopené. Pak dáte na 5 dní do chladu a na Silvestra budete mít vynikající pochoutku.



Bramborový salát
Ingredience:
1 kg brambor,
2 - 3 natvrdo uvařená vejce,
4 -5 sladkokyselých okurek,
20 dkg salámu,
sůl, pepř,
1 lžíce plnotučné hořčice,
5 lžic oleje,
trocha octa,
špetka Vegety,
majonéza, tatarka
Příprava:
Brambory uvaříme ve slupce den předem. Oloupané je nakrájíme na malé kostičky. Do jiné mísy pokrájíme vejce, okurky a na jemné nudličky salám. Osolíme a opepříme. Přidáme hořčici, olej, ocet, Vegetu a všechno dobře promícháme s majonézou a tatarkou, půl na půl. Nakonec zlehka, ale důkladně vmícháme brambory, dochutíme a necháme uležet v chladu do příštího dne



Kuba ze Šumavy
Ingredience:
50 gramů sušených hub,
300 gramů krup nebo trhaných krupek (jsou lepší),
2 stroužky česneku,
80 gramů sádla,
20 gramů másla,
sůl, mletý pepř, kmín a majoránku.
Příprava:
Krupky nebo kroupy propereme ve vařící vodě a vaříme s kmínem v osolené vodě doměkka.
Utřeme česnek se solí, pepřem, sádlem a majoránkou a vmícháme do uvařených krupek či krup.
Pak vmícháme houby, které byly několik hodin namočené. Vše pečeme v pekáči, který vymažeme sádlem. Těsně před dopečením poklademe povrch kousky másla.


Adventní perníčky
Ingredience:
50 dkg hladké mouky, 25 dkg moučkového cukru, 25 dkg tekutého medu, 5 lžic hodně silné cezené kávy, 10 dkg Hery, 2 žloutky, 1/2 prášku do perníku, 1 lžičku sody, 1 lžíci perníkového koření
Příprava:
Z mouky, cukru, medu, kávy vypracujeme těsto, které zabalíme do alobalu a dáme na 14 dní do lednice. Jeden den před pečením do těsta zapracujeme Heru, žloutky, prášek do perníku, per. koření, sodu. Opět pořádně vypracujeme těsto a uložíme do druhého dne do lednice. Těsto vyválíme na plát silný cca 0,5 cm silný. Vypichujeme tvary, potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme cca 10 minut při 160 stupních.
Necháme týden odpočinout (aby nepopraskala poleva). Pak ozdobíme bílkovou polevou



Hnětýnky
Ingredience:
1/2 kg másla
1/2 kg cukru
1/4 l smetany
2 žloutky
20g droždí
špetka soli
polohrubá mouka podle potřeby
rozšlehané vejce na potření
Příprava:
Uděláme kvásek ze smetany, lžičky cukru a droždí.
Smícháme změklé máslo, cukr, žloutky, kvásek, sůl a přidáváme tolik mouky, dokud to nejde rozválet.¨
Vykrájíme tvary (radši větší, asi jako dlaň), necháme trochu vykynout.
Zvolna pečeme, přitom potíráme vejcem.

Dají se zdobit kandovaným ovocem, nebo cukrovou polevou na perníčky. Asi týden nechat uležet.


Jemné vanilkové rohlíčky
Ingredience:
30 dkg hladké mouky
4 dkg moučkového cukru
10 dkg loupaných mandlí
vanilkový cukr
strouhaná citron. kůra
22 dkg másla nebo Hery
2 žloutky
Příprava:
Z ingrediencí udělejte těsto, to přes noc nechte odpočívat v sáčku v ledničce a druhý den z něj tvarujte rohlíčky. Pečte je v troubě předehřáté na 180° . Ještě horké je obalujte ve směsi moučkového a vanilkového cukru. Je to jednoduchý recept na výborné cukroví, které v chladu dlouho vydrží a je skvělé i po zamrazení. To ale nehrozí, protože nikdy žádné navíc nezbydou :-)


Vánočka
Ingredience:
500 g hladké mouky,
100 g moučkového cukru,
200 g másla,
3 g soli,
100 g plátků mandlí,
100 g rozinek,
1 PL strouhané citronové kůry,
5 žloutků,
1/2 KL perníkového koření,
1/4 KL muškátového oříšku,
1/2 hrnku teplého mléka,
1 sáček sušeného droždí.
Příprava:
Mouku, cukr, sůl a koření prosejeme a promícháme se sušeným droždím. Přidáme citronovou kůru, rozpuštěné máslo, teplé, spíše horké mléko. Nebojme se toho, babičky to nedělaly jinak. Teprve před domícháním těsta přidáme rozinky a mandle. Dobře promíchané těsto necháme nakynout. Potom těsto rozdělíme a upleteme vánočku, kterou necháme vykynout - nejlépe přes noc. Potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi. Pečeme při 170°C asi 50 minut.

Poznámka: Tahle vánočka je vláčná, žádná nadýchaná pěnovka. Vydrží jedlá i za týden.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Anketa

ˇˇClick´´ kdo tu byl

Holka 65.4% (17)
Kluk 34.6% (9)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama